img

M. Tunç SOYER

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı
ÖZGEÇMİŞ

1959 Ankara doğumlu Tunç Soyer, çocukluğundan beri İzmir’de yaşamaktadır.
Bornova Anadolu Lisesi’nden mezun olduktan sonra üniversite eğitimini Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamlamıştır. Bu süre zarfında Türk Haber Ajansı’nda muhabir olarak çalışmış ve göçmen kamplarında kadınların yaşadığı trajediyi konu alan bir çalışmayı Türkçeye çevirmiştir.
Soyer, İsviçre Webster Koleji’nden "Uluslararası İlişkiler" ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nden "Avrupa Birliği" üzerine yüksek lisans derecesine sahiptir. 1991 yılında Seferihisar’da halen faaliyette olan bir tatil köyünü kurmuştur. İyi derecede İngilizce ve Fransızca konuşan biri olarak, dokuz yıl turizm sektöründe aktif yöneticilik yapmıştır.
2003 yılında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina’nın Avrupa Birliği’nin elde edilebilir mali kaynakları konusunda danışmanlığını yapmış ve bu süreçte İzmir’in ekonomik ve sosyal hayatına ilişkin deneyimlerini güçlendirmiştir. 2004-2006 yılları arasında İzmir Ticaret Odası Dış İlişkiler Müdürü olarak görev yapmış, 2006 yılında EXPO İzmir Genel Sekreteri olarak atanmıştır.
2009 yılında Seferihisar Belediye Başkanı seçilmiş ve bu görevi iki dönem sürdürmüştür. Uluslararası yerel ölçekli kalkınma modeli Cittaslow’u (Yavaş Şehir) önce Seferihisar’a uygulamış, ardından Türkiye’nin yedi coğrafi bölgesi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne tanıtmıştır.
Mart 2019’da yapılan yerel seçimlerde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmiştir.
Evli ve iki kız çocuğu babasıdır.
 
Başkan Soyer’in Uluslararası Rolleri
• 150 bin yerel yönetimi temsil eden Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresinde Yönetim Kurulu üyesidir.
• Dünya çapında 1750 üyesi olan Sürdürülebilir Kentler Ağı’nın (ICLEI) Küresel Yönetim Kurulu üyesidir.
• 30 ülkede 272 şehir üyesi olan Uluslararası Cittaslow Ağı Başkan Yardımcısıdır.
• Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Örgütü (UCLG) Yönetim Kurulu ve Dünya Konseyi üyesidir.
• Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği (SODEM) Başkanıdır.
• Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) Başkanıdır.
• Türkiye Ege Belediyeler Birliği Başkanıdır.
• Mediterranean Network of Cities (MedCities) Yönetim Kurulu üyesidir.
• Avrupa-Akdeniz Bölgesel ve Yerel Meclisi ARLEM’de Medcities örgütünü temsil eden üyedir.
• Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Örgütü (UCLG) Herkes için Fırsatlar, Kültür ve Şehir Diplomasisi Konseyi üyesidir.
• UCLG’nin Yerel Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Komitesi üyesidir.
• 2020’de U20 Kapsayıcı ve Müreffeh Toplumlar çalışma grubu başkanlığını yürütmüştür.
 
Uluslararası Platformda İzmir:
• Bu yıl UCLG Dünya Kültür Zirvesi’ne ev sahipliği yapmaya hak kazanmıştır.
• Kısa süre önce U20’ye daimî üye olarak davet edilmiştir.
• Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Yeşil Şehirler Ağı’nın Türkiye’den tek üyesidir.
• “İzmir Avrupa Yeşil Başkenti” olmak için resmi başvuruda bulunmuştur.
 

[Kapat]
  • İzmir İş Günleri - 2023


Prof. Dr. Yaşar UYSAL

1967 yılında Manisa’ya bağlı Gülbahçe köyünde doğan Yaşar UYSAL Üniversiteyi 1988 yılında, Yüksek Lisansını 1990 yılında, Doktorasını 1998 yılında Dokuz Eylül Üniversitesinde tamamlamıştır. 1992 yılında DEÜ, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İktisat Bölümü, İktisat Politikası Anabilim dalında asistanlığa başlayan UYSAL, halen aynı Fakülte’de Öğretim Üyesi olarak görevini sürdürmektedir. 2002 yılında Doçent, 2008 yılında Profesör olan Yaşar Uysal İktisat Politikası, Para Politikası, Rekabet Politikası, Tarım Ekonomisi, AB Tarım Politikaları dersleri vermektedir. Yaşar UYSAL bu görevinin yanında 1994 yılında İzmir Ticaret Borsası'nda iktisat müşaviri olarak da çalışmaya başlamış, aynı kurumdaki görevini 1998 yılından sonra AR-Ge birimi müdürü ve iktisat müşaviri olarak devam ettirmiştir. Uysal bu görevinden kendi isteği ile (akademik çalışmalara ağırlık verme) 2006 yılı başında ayrılmıştır. Yaşar Uysal daha sonra İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (2007-2019), Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği (2009-2018) UYSAL ayrıca, kuruluş çalışmaları sırasında Ulusal Pamuk Konseyi’nin Genel Sekreterliğini de yürütmüş, Konsey tüzüğünün hazırlanmasına önemli oranda katkı yapmıştır. Yaşar UYSAL, Türkiye-AB ilişkilerinin geliştirilmesi ve halkın bilinçlendirilmesi amacıyla AB Komisyonu Türkiye Temsilciliği tarafından oluşturulan “AB Takımı”nda da yer almaktadır. Bu takım faaliyetleri çerçevesinde Türkiye’nin farklı 50 ilinde eğitim seminerleri vermiştir. Yaşar UYSAL, ayrıca, bireysel ve ortak olarak hazırladığı çalışmalarla çeşitli ödüller almıştır. 1993 yılında Yaşar Eğitim Vakfı'nın açmış olduğu "Türkiye'de Hayvancılığın Güncel Sorunları ve Çözüm Önerileri" konulu bilimsel yarışmada ikincilik, İstanbul Ticaret Odasının 1994 yılında açmış olduğu "Türkiye'de Araştırma, Geliştirme ve Teknoloji Üretimi Nasıl Yaygınlaştırılabilir?" konulu yarışmada birincilik, Milliyet gazetesinin "Geleneksel Milliyet Büyük Ödülleri" yarışmasında "Ekonomi anadalında", birincilik, 1996 yılında yine "Geleneksel Milliyet Büyük Ödülleri" yarışmasında "Türkiye’nin Sorunları Anadalında", üçüncülük, 1996 yılında Dünya Gazetesinin açtığı Piyasa Ekonomisinin Geleceği konulu yarışmada, Mansiyon, 2003 yılında TÜGİAD Ekonomi Ödülleri yarışmasında üçüncülük ödülü almıştır. Yaşar Uysal bireysel ve ortak olarak 14 kitap, 46 makale yayınlamış, 32 bildiri sunmuş ve 76 konferans vermiş olup, ayrıca ulusal düzeyde bir Kongre organizasyonunun Koordinatörlüğünü de yapmıştır. Bunların yanında Yaşar UYSAL Manisa’ya bağlı Gülbahçe köyünde: tütün, pamuk, buğday ve sebze üretimi de yapmıştır.